Pinche aquí para escuchar nuestra emisión on line

Selecciona el teu idioma


Español Gallego Inglés Italiano Catalan
Visite nuestra galeria de fotos de Andújar

Andujar, la nostra ciutat


Representem una ciutat monumental, dinàmica i culturalment molt desarrotllada. Presumim de ser un mitjà de comunicació d´un col-lectiu de qasi quaranta mil habitants que viu intensament tot el que patrocina y protagonitza. Palaus de gran presència monumental e històrica, racons plens de vida on resideix bona part de la nostra història; temples religiosos que son referència d´ estils y acabats, que en el seu interior ens trobem peces úniques en forma de retaules, pintures e imaginería; museus arqueològics, de pintura, escultura i automòbils, aquest últim responsabilitat dels germans Del Val, dos grans de la història de l´automoció y el motociclisme a España.


Pel voltant impresionants d´una serra que té en el seu interior paisatges i vida procedent de la seva flora i fauna, única per a acollir a animals extraordinaris i en perill d´extinció, com es el cas del linx ibèric, que, en el parc natural “Sierra de Andújar”, ha trobat el seu hàbitat perfecte i, degut a això, actualment es manté un número de aquests que supera els 100 exemplars. No podem oblidar el ríu Guadalquivir, molt important en la història de la ciutat y d´Andalussía. Quant a l'oli, l´ or líquid d´aquesta terra, el suc de l´oliva, está perfectament representat per empreses que, fent servir exclusivament mètodes tradicionals i extraccions vírgens, es consumeix en mig món. Un detall: la Selecció Espanyola de Fútbol el va incorporar en la seva dieta en el Mundial de Corea.


Quant als seus costums populars, es la romería en honor de la Verge de la Cap, patrona de la ciutat i de la diòcesis de Jaén, que té el seu santuari a 32 kilòmetres de la ciutat i on es congreguen més de cinc-centes mil persones l´últim cap de setmana del mes d´abril, la que més atractiu marià té de les conegudes en el nostre país i on la festa també està garantida. Calderón de la Barca y Miguel de Cervantes parlen d´ella en alguns dels seus llibres i comprovant aquesta que es la primera romería de la que es coneixen dades fehacients de que es ve celebrant desde fa un temps inmemorial. De la seva Setmana Santa, cal destacar l´entrega i la passió dels germans cofrades. Naturalment, la imaginería que es fica al carrer per als recorreguts semanasanteros, té la seva particular història i un valor incalculable. Es cuidan tots els detalls i guanya cada any en prestigi.


Situada junt a l´autovía d´Andalussía (Nacional IV), Andújar renova cada día el seu compromís i dona la benvinguda a cents de persones que busquen entre els seus habitants l´amistat i la pau de la que fan gal.la. L´oferta gastronòmica, tan àmplia com exquisita, té la seva referència en les carnes de la serra i en les verdures i les frutes del seu hort. El seus plats, per tant, tenen com a base productes de primera qualitat, ecològics i sans: carn de monte, paté de perdiu, llom d´orza, rellom i escalopines de cèrvol... Els plats de cullera tenen una lligam amb l´hort que vé de fa molt i molts dels que podem trobar en les cartes dels restaurants més prestigiosos de la ciutat responen a velles recetes cassolanes guardades amb gust i mimo. Gastronómicament, Andújar ha situt desde sempre una ciutat que s´ha trobat amb plats tant sencills com extraordinaris en el seu acabat final. Unes humils mongetes blanques amb perdiu, o uns flamenquines casolanes, o una carn de forest, o unes patates en adobillo, o un gaspatxo basat en el nostre oli i en les nostres verdures, han servido durant anys per a nutrir a milers de persones que per aquí han passat.


Hospital amb tots els serveis básics i cent llits, Notaríes, Registre de la Propietat, la Banca gairebé al complet, àmplia xarxa de caixers automàtics, servei d´autobussos, gran àrea comercial al costat de la autovía, cents d´establimens dedicats als més diversos oficis, concesionàris d´automòviles de totes les marques, complexes poliesportius, camps de fútbol, escola de vol sense motor i parapent, empreses organitzadores de caceríes de caça menor i major... Aquí es fabriquen iots y velers i els seus vivers de flors i plantes adornen jardins en tota Espanya. Els seus ceramistes donen vida al fang i el presenten en acabats carregats d´història; el gerro de l´estudiant i el gerro grutesc o grutesca son dos exemples que ens fan servir per a justificar la resta dels treballs que aquí es fan i que son representats en tot el món. Som també exportadores de cavalls de raça espanyola, formant part de la nostra cultura la seva doma la seva monta. Infinitat de picaders i una parada de sementals guarden cavalls de gran puresa i valor. La màxima expresió del cavall arriba a romería, quan milers d´ells passegen la ciutat els díes previs i després cavalquen camí del santuari de la Vergen del Cap a rendir-li amor i homenatge.


La nostra mel, procedent del parc natural, es una mostra de passió pel nostre, de dedicació al pur y ecològic. La indústria al complet està representada a Andújar, el que fa caràcter als seus habitants. Mobles d´estil que viatjen a paísos tant llunyans com Austràlia, Aràbia Saudita o Rússia; iots i velers que solquen els mars del món; oli d´oliva que beneficia la salut de qui ho consumeixen; monterías de caça major que atreuen a escopetes de tota Europa; ceràmica que adorna rancons en cases dels quals estimen el pur; artesans de la enea que donen descans a reis y prínceps... Les tradicions de la nostra ciutat passen por la passió a la mariano, per el fervor mostrat a tot el que fa olor a ranci i sincer; per el flamenc, amb una Penya que es veu obligada a sí mateixa a la perfecció en tot el que fa. Arrels taures avalades per figures del toreo en totes les arts.


La gent d´Andújar, amb tot, son el seu millor patrimoni. Gracies al seu lliurament, a la seva decidida aportació solidària, la ciutat camina imparable cap a llocs socioeconómics que li aseguren qualitat de vida i benestar. Per als que busquen tranquil.litat per al seu oci, paisatges per descubrir, cultura per als seus coneixements, història que incorporar als seus treballs, passions que millor en el seu coneixement de l´humà, Andújar té molt que aportar i més que contar. I per els que gusten de lo gastronòmic, dit ha quedat que som un exemple per el món en acabats i gustos.


Andújar sí val una visita. Andújar es molt més.


Juan Parras García


Edita Radio Andújar S.L.U

C/. Ollerías 39, 1ª · 23740 Andújar (Jaén) - Teléfonos: 953-502100 - E-mail: radioandujar@radioandujar.com